Leren zweefvliegen

Bijna iedereen kan leren zweefvliegen. Vanaf 14 jaar kun je al beginnen en zweefvliegen is lang niet zo duur als veel mensen denken! Zie het kostenoverzicht

Nieuwe leden krijgen zonder extra kosten een vliegopleiding bij de vereniging. Deze bestaat naast (niet al te veel) theorie, uit lesvluchten met bevoegde instructeurs in een tweezitter (ASK-21 of Twin Astir) met dubbele besturing (Dubbel Besturings Onderricht of DBO). Als naar het oordeel van de instructeur(s) voldoende ervaring is opgedaan wordt de eerste solovlucht gemaakt in de Ask-21. Hoeveel DBO vluchten nodig zijn hangt af van de aanleg van de vlieger en van de regelmaat waarmee gevlogen wordt. Men moet wel uitgaan van minstens 50 DBO vluchten.

Na de eerste solovlucht is de opleiding nog zeker niet afgerond. Regelmatig moet de solist nog met een instructeur mee in het kader van de voortgezette opleiding. Als de leerling 40 solovluchten heeft gemaakt mag deze meedoen aan de door de club georganiseerde theorie-cursus. Deze cursus wordt 's winters gegeven en bereidt voor op het theorie-examen voor het zogenaamde GPL (Glider Pilot License).

De vakken waarin examen moet worden afgelegd zijn: Vliegtuigen; Meteorologie; Instrumenten; Voorschriften; Human Factors en Navigatie. De examens worden bij de club afgenomen. Na het behalen van het theorie-examen en het afronden van de praktische voortgezette opleiding wordt tenslotte het praktijk examen afgenomen. Als dit alles met goed gevolg is afgelegd wordt door de KNVvL het GPL afgegeven.

Wil je lid worden?
Stuur ons HIER een berichtje!